Visszér problémák tavasztól-őszig!

Feszülő, tompa fájdalom a vádliban, elnehezült láb érzés, éjszakai lábgörcsök, égő, viszkető érzés, esetleg már a vénák is kidagadnak? Sajnos, ezek mind a visszértágulat tünetei lehetnek. Még kimondani is fájdalmas azok számára, akik évek óta szenvednek ettől a problémától.

Mi is a visszér és mi a feladata?

A szív irányából a szövetek felé az oxigénben dús vért a verőerek (artériák) szállítják. Miután a szövetek felvették a vérben lévő oxigént és a tápanyagokat, a visszerek (vénák) feladata a vér visszapumpálása a szív felé.


Ami nem is olyan egyszerű feladat, hiszen a két lábon járás, a gravitáció mind-­mind akadályozza a vér szabad áramlását. Nem is csoda, hogy az alsó végtagokon jelentkeznek ezek a problémák, hiszen szívünkhöz viszonyítva lábaink vannak legtávolabb és itt a legkedvezőtlenebb a vér visszaáramlása. De az evolúció erre is talált megoldást, ugyanis járáskor az izmok összehúzódnak és a vér előre halad a visszérben. Az izmok elernyedésekor a visszérben magasabban lévő vér visszazuhanását a vénabillentyűk akadályozzák meg. Ezzel a folyamatos pumpáló mozgással segíti szervezetünk a könnyed véráramlást.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

De akkor hol itt a probléma? 

A visszértágulat kialakulhat, ha örökletes a vénabillentyűk gyengesége, vagy az évek során a folyamatos terhelés következtében is megjelenhet. A sok ácsorgás vagy üldögélés közben izmaink lazák maradnak, ezért nem segítik a véráramlást. Ennek következtében megnő az érfalak nyomása és szépen lassan kialakulnak a már jól ismert kacskaringós visszértágulatok, és ez az idő múlásával csak egyre rosszabb lesz. A visszeres láb bizony nem nyújt szép látványt, de az esztétikai okokon túl komoly egészségügyi kockázatot is hordoz, hiszen lábszárfekély vagy akár mélyvénás trombózis is kialakulhat. 

Mit tehet Ön?
Ha szeretné megelőzni a bajt, talán a legfontosabb, hogy rendszeresen szakítsa meg monoton álló vagy ülő tevékenységét egy kis mozgással. ezzel elősegítve a vér megfelelő áramlását. Viszont ha már megjelentek az első tünetek vagy már évek óta küzd ilyen jellegű problémákkal akkor Önnek kell a kezébe venni az irányítást. 
 

 

 

 

 

 

Regisztrálj most 300 Hűségpontért és élvezd előnyeit a hűségpont gyűjtő rendszerünknek!